Forbrukerrapportens test av sykkellåser

Test i Cycling Plus

Forbrukerrapportens test av sykkellåser

Forbrukerrapporten hadde mai 1994 en test av sykkellåser. Dette var den første store testen av sykkellåser i Norge, og den kom på et tidspunkt da offroadfeberen raste for fullt, og markedet hadde begynt å skrike etter bedre sykkellåser. Det var sykkelverkstedet "Den Rustne Eike" som stod for testingen, og de brukte hammer, skrujern, tang, avbiter og jekk. De brukte ikke boltekutter (bilde) eller baufil. QLS står for Quality Level System. Dette er en sikkerhetsbetegnelse ABUS bruker til rangering av sine egne låser. Skalaen går fra 1-20 hvor 20 er best. Vi har brukt den samme skalaen til å rangere andre låser på grunnlag av tester der låsene er testet sammen med ABUS-låser.

Type lås   Modell       	       Tid/sek	  Pris  FG-godkjent   QLS

Bøyle      ABUS Color 43 HB    		 125	   375     Ja		7
           ABUS Granit 54 HB       	  75	   575     Ja	       10
           ABUS Granit futura 64 HB    	  60	   695     Ja	       10
           ABUS Junior 46 HB           	  60	   349     Ja		7
           Kryptonite Evolution 2000	  50	   525     Ja		8
           Trelock Titan 330        	  50	   540     Ja		8
           Kryptonite Kryptolok     	  30	   290     Ja		8
           Kryptonite K4 Plus       	  20	   430     Ja		8
           Ming Tay 3025           	  11	   195     Nei		4
           Ming Tay 3028          	   9	   345     Nei		4
           Century                	   5 	   198     Nei		4

Kjetting   Luma Diskus kjetting         >180	   260     Nei		7

Ramme      AXA                     	  90	   198	   Nei		7
           Trelock Plus 2010      	  90	   210	   Ja		7
           Trelock 180            	  60	   260	   Ja		6
	   Basta Click           	  60	   195	   Ja		6

Slange     Ming Tay Super Guard  	>180	   315	   Nei		6
           Luma Sherpa            	  30	   220	   Nei		6
           Trelock Magnum 1630    	  20	   520	   Nei		6

Vaier      Trelock Spring 1710         	 180	    90	   Nei		5
           Trelock Automatic 1690   	 180	   180	   Nei		5
           Trelock Supersafe 1626 	  90	   310	   Nei		4
           Trelock Supersafe 1620	  30	   180	   Nei		4
           Trelock Bobby 1703     	  10	    26	   Nei		4

Spiral     Trelock Comfort 1660		  80	   225	   Nei		4
           Trelock 1709		          40	   120	   Nei		4
           Trelock 1707		          40	    93 	   Nei		4
           Basta 		          30	   195	   Nei		3
           ABUS           		  15	   130	   Nei		2
           Krypto Kabel        		  13	   175	   Nei		2
           Luma Spiral 185      	   8	   190	   Nei		2

Kommentarer til metoden

Sykkelverkstedet "Den Rustne Eike" var den første testinstansen i Norge som brukte jekk til testing av sykkellåser. Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd bruker ikke jekk i sine tester. Den Rustne Eike avslørte at mange av bøylelåsene er sårbare for jekk. Dette hadde selvfølgelig tyvene oppdaget allerede, men i motsetning til sykkeltyvene, brukte ikke Den Rustne Eike boltekutter til å knekke sykkellåsene. Av de låsene som inngikk i denne testen, er det bare de FG-godkjente bøylelåsene som ikke kan kappes med en halv meter lang boltekutter. Mange av låsene som ikke er FG-godkjent kan dessuten kappes med baufil på kortere tid enn det "Den Rustne Eike" brukte, men siden det bare ble testet en lås av hver type, er det ikke på forhånd lett å vite hvilken metode som tar kortest tid.

Kommentarer til resultatene

ABUS likte ikke at deres bøylelåser gjorde det så dårlig i testen. De påpekte at bøylelåsen ABUS Color (bilde) er svakere enn ABUS Granit 54 HB (bilde), men at Den Rustne Eike plundret med å plassere jekken i ABUS Color fordi denne har en smalere bøyle. Hvis du trer bøylen gjennom bakgaffelen i høyde med bremseklossene slik at du omslutter både rammerør og felg med bøylen (bilde), og deretter trer den inn på en stolpe, sykkelstativ, o.l, er det ikke plass til en jekk. Dette er også en fornuftig plassering av bøylelåsen da tyven ikke bare må kappe sykkelrammen, men både ramme og felg for å stjele sykkelen. Hvis du har en bøylelås med smal bøyle, er det vanskeligere å låse sykkelen fast.

AISSM synes ikke ABUS har grunn til å være misfornøyd. Bøylelåsene deres gjorde det faktisk best av alle bøylelåsene. Det at bøylelåsene til ABUS kan jekkes opp er en svakhet som brukeren bør være klar over slik at han kan låse på riktig måte. Det finnes imidlertid FG-godkjente bøylelåser (bl.a Trelock Titan Lite og Squire Paramount) som ikke lar seg jekke opp.

Kjettinglåsen

Kjettinglåsen Luma Diskus er (bilde) herdet. Dette gjør at den ikke kan kappes med baufil. Diskus-konstruksjonen som Luma har kopiert av ABUS (bilde) gjør at den er motstandsdyktig mot hammer. Låssylinderen av messing er imidlertid ubeskyttet og dermed sårbar for drill. Den er også relativt enkel å dirke. Selve kjettingen er for tynn (7 mm) til at den tåler boltekutter. Låsen er ikke FG-godkjent.

Rammelåsene

Rammelåsene gjorde det relativt bra i denne testen. Basta Click (bilde) er låsen som følger med på rammen på mange DBS-sykler og enkelte Crescent-sykler slik at bakhjulet kan låses. Resultatene understreker at du alltid bør bruke rammelåsen dersom den følger med sykkelen. De er imidlertid sårbare for boltekutter, og kan ikke brukes til å låse sykkelen fast. En rammelås må derfor alltid kombineres med en ekstra lås for å låse sykkelramme og forhjul til en stolpe, sykkelstativ, o.l.

Slangelåsene

Slangelåsen til Ming Tay (bilde) kom helt på topp i denne testen. Det er trist fordi denne låsen er dårlig sammenlignet med de fleste bøylelåsene. Folk ble villedet til å tro at slangelåsen til Ming Tay er en sikker lås. Dette er feil. Med boltekutter (bilde) kan den kappes på 10-15 sekunder, du kan sage den med baufil på ett minutt, eller du kan klippe den med en liten knipetang på et par minutter. Med en universaldirk til rørnøkkellåser kan du stjele en sykkelen som er låst med denne låsen uten at noen legger merke til deg. Slangelåsen til Ming Tay er selvfølgelig ikke FG-godkjent.

Slangelåsen til Trelock (bilde) kom utrolig dårlig ut i denne testen. Selve slangen er mye mer solid enn slangen til Ming Tay, men dersom du gir låshuset et hardt slag med en hammer, spretter den opp. Det morsomme er at låsen ikke blir skadet av dette, og du kan bruke den etterpå, men det spiller kanskje ikke så stor rolle når sykkelen er borte. Slangelåsen til Trelock er ikke FG- godkjent.

Vaierlåsene

Det eneste som kan sies om vaierlåsene (bilde) i denne testen er at Den Rustne Eike brukte alt for lang tid på å kappe mange av dem. Med boltekutter er alle sjanseløse, og mange av låsene kappes på kortere tid med baufil enn den tiden Den Rustne Eike brukte. Ingen vaierlåser er FG-godkjent.

Spiralvaierne

En spiralvaier (bilde) er en lang og tynn vaierlås som er kveilet. Siden den er lang, er den svært fleksibel gjør at det er lett å låse sykkelen fast til noe. Siden den er tynn er den som regel svak. Ingen spiralvaierlåser er FG-godkjent.

Konklusjon

Bøylelåsene til ABUS gjorde det best av bøylelåsene i denne testen, men de er sårbare for jekk. Slangelåsene, vaierlåsene og kjettinglåsen gjorde det ufortjent bra fordi boltekutter ikke inngikk i testen. Ingen vaierlåser tåler boltekutter, og av slangelåsene og kjettinglåsene er det bare de FG-godkjente låsene som er motstandsdyktig mot vanlige boltekuttere. Forbrukerrapportens test er årsaken til at de fleste tror at slangelåsen Ming Tay Motor Guard er en god lås. Denne testen har gjort at norske forbrukere har mistet tilliten til bøylelåsene til tross for at internasjonale tester viser at det nettopp er bøylelåsene som er sikrest. Selv om bøylelåser har gjort det best i senere tester foretatt av sykkelverkstedet Den Rustne Eike, har disse testene dessverre ikke klart å gjenopprette tilliten til bøylelåsene fra de norske forbrukerne. Testen i Forbrukerrapporten gjorde også at tilliten til FG-godkjenningen ble svekket.

Test i Cycling Plus

Tilbake til AISSM.


Last modified: Sun Sep 13 14:16:00 MET DST 1998