Tester av sykkellåser

Rangering av sykkellåser

DinSide mai 2002

DinSide hadde en test mai 2002. Låsene ble brutt opp av låsesmed Fredrik Aker, og låsene ble vurdert etter pris, generell soliditet, dirkesikkerhet og styrke ved klipping. Bøylelåsen ABUS Granit X-Plus 54 HB var testvinner, men bøyelåsen LUMA Bravo 35 HU kom som en god nummer to fordi den er så billig og er mye lås for pengene. Av låsene som deltok i testen var det bare disse to som er FG-godkjent, og kjettinglåsen Kryptonite KrF2, en Bike-Tec vaierlås med kode, slangelåsen Buffo, og vaierlåsene Kryptonite Kryptokeeper, Bell og Merkeløs/Taiwan kom dårlig ut av testen.

På Sykkel mars 2001

Det norske sykkelmagasinet På Sykkel hadde en test mars 2001. Låsene ble brutt opp av sykkelverkstedet Den Rustne Eike og de dyrere låsene ble dirket av en låsesmed fra Trondheim. Testvinner var bøylelåsen ABUS Granit X-Plus 54 HB etterfulgt av bøylelåsen Squire Paramount Plus og kjettinglåsen ABUS Granit City Chain. De klarte heller ikke å bryte opp kjettinglåsen Kryptonite New York Chain, men denne ble dirket opp på få sekunder. Bøylelåsen Luma 35 HU gjorde det relativt bra pris/kvalitet selv om også denne kan dirkes opp på få sekunder.

Bicycling juli 2000

Det amerikanske offroadmagasinet Bicycling hadde en test juli 2000. Låsene ble brutt opp av en pensjonert sykkeltyv ved hjelp av fem verktøy han hadde med seg i en bag. Han brukte ikke dirk, og klarte ikke å åpne verken Kryptonite New York bøylelås eller kjettinglås. Samtlige andre låser i testen ble åpnet på under ett minutt, men ingen av disse ville blitt FG-godkjent i Norge.

Cyling Today desember 1999

Det engelske sykkelbladet Cycling Today hadde desember 1999 en test av sykkellåser. Det ble ikke brukt dirk. Testvinnere var kjettinglåsen Kryptonite New York Chain og slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit. Bøylelåsen Squire Protector kom best ut pris/kvalitet. Kjettinglåsen Squire ML2L/G3 gjorde det også bra. Bøylelåsene ABUS Granit 54 HB og ABUS Sinus Plus 47 HB ble begge åpnet på 20 sekunder.

Bike januar 1999

Det tyske offroadmagasinet BIKE hadde januar 1999 en dirketest av sykkellåser. Testen ble utført av Hamburger Sportsfreunde der Sperrtechnik, og de brukte bl.a universaldirken (bilde) til rørnøkkellåser. Testens vinner var bøylelåsen ABUS Granit 54 HB (bilde), og kjettinglåsen ABUS City Chain kom på andre plass selv om denne egentlig er langt vanskeligere å dirke. Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite gjorde det også bra. Alle låser med rørnøkkel gjorde det uhyggelig dårlig. Testen er en smekk på fingeren til DBS/Øglænd som i "Den Store Sykkelboken" omtaler kjettinglåsen Kryptonite New York Chain som markedets beste sykkellås.

Aftenposten mai 1998

Aftenposten hadde mai 1998 en test av sykkellåser. Testen ble utført av to låsesmeder som ikke hadde spesiell erfaring i fysisk angrep på sykkellåser. Låsesmedene fikk ikke lov til å dirke av journalisten. De klarte bare å knekke 3 av de 10 låsene som inngikk i testen. Låsene som de ikke klarte å knekke rangerte journalisten etter pris, om låsen kunne brukes etter tyveriforsøket, fleksibilitet og om låsen så solid ut. Vinneren var bøylelåsen Luma 35 HU (bilde).

TV2 Hjelper deg april 1998

"TV2 Hjelper deg" hadde april 1998 en test av sykkellåser. Denne var stort sett også i samsvar med egne erfaringer. Bøylelåsen Squire Protector (bilde), lillebroren til Squire Paramount, ble kåret til testens vinner. Squire Protector er en bra lås, men det er ingen tvil om at Squire Paramount (bilde) er bedre selv om sistnevnte ikke var inkludert i denne testen. Den store overraskelsen var at slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) ble åpnet på 1 minutt og 50 sekunder.

Plus august 1997

Det tyske forbrukermagasinet "plus" hadde august 1997 en test av sykkellåser. I tillegg til tyverisikkerhet la de også vekt på brukervennlighet og rustbeskyttelse. Testvinner var bøylelåsen ABUS Granit Classe 74 HB (bilde) til tross for at de kommenterte at denne er sårbar for jekk. Vinneren pris/kvalitet var bøylelåsen ABUS Junior Special 47 HB (bilde). Slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) kom best ut av slangelåsene. Testens store overraskelse var at bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite (bilde) ble klassifisert i gruppen "Lav sikkerhet".

Total Bike Magazine mai 1997

Det engelske bladet "Total Bike Magazine" hadde mai 1997 en test av sykkellåser. Denne testen bekrefter stort sett de anbefalinger AISSM har av sykkellåser, og bøylelåsen Squire Paramount, bøylelåsen Squire Protector og slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit var blant låsene som overlevde 5 minutters testing. Den store overraskelsen var at testpanelet hadde klart å knekke bøylelåsen ABUS Granit 54 HB (bilde) på 18 sekunder. Dette er skremmende når FG anser låsen til å være god nok for en moped.

TV2 Hjelper deg mai 1996

"TV2 Hjelper deg" hadde i mai 1996 en test av låser. Testen ble utført av en ansatt på sykkelverkstedet Den Rustne Eike. Utvalget av låser ble utført ved at en journalist fra TV2 kjøpte inn noen forskjellige låser fra fem ulike sykkelbutikker i Oslo. Det var ingen ABUS-låser med på testen, og testens vinner var bøylelåsen Squire Paramount (bilde).

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM) har tatt kontakt med Den Rustne Eike, og de sier at Squire Paramount er bedre enn bøylelåsene til ABUS. AISSM har for egen regning latt Den Rustne Eike teste kjettinglåsen ABUS City Chain (bilde) og slangelåsen ABUS Steel-O-Flex Granit (bilde) sommeren 1996. Disse låsene overlevde dengang testprogrammet til Den Rustne Eike.

Test mars 1996

Det tyske forbrukermagasinet "test" hadde mars 1996 en omfattende test av sykkellåser. Testvinner var bøylelåsen ABUS Granit Classe 74HB (bilde). ABUS vant også de andre klassene: slangelåser, vaierlåser og kjettinglåser. Bøylelåsen Trelock Titan Twin Lite (bilde) ble også klassifisert som "Meget bra". Slangelåsen Ming Tay MT2000 (bilde) ble klassifisert som "Dårlig".

Cycling Plus juli 1995

Det engelske bladet "Cycling Plus" hadde juli 1995 en test av bøylelåser. Testvinner var Trelock Titan Lite (bilde) etterfulgt av Squire Paramount (bilde) som kom litt dårligere ut på grunn av høyere vekt. Det var bare en ABUS lås med i testen, og denne gjorde det middels bra.

Forbrukerrapporten mai 1994

Forbrukerrapporten hadde mai 1994 en test av sykkellåser. Det var sykkelverkstedet Den Rustne Eike i Oslo som stod for låseknekkingen, og de brukte bl.a jekk, men ikke boltekutter eller baufil i testingen. Dette gjorde at bøylelåsene gjorde det relativt dårlig og vaierlåsene gjorde det ufortjent bra. Vinneren var slangelåsen Ming Tay Super Guard (bilde). Det er denne testen som har villedet folk til å tro at slangelåsene til Ming Tay er gode låser. Av bøylelåsene var det låsene til ABUS som kom best ut.

Hva gjør sykkeltyvene

Sykkeltyvene bryr seg ikke om krav til verktøy eller andre normer for testing av låser. De knekker låser på 10-20 sekunder, og dersom de skjønner at de må bruke lenger tid enn dette, velger de heller en annen sykkel. Ingen har bedre erfaring når det gjelder å knekke låser enn en profesjonell sykkeltyv. I motsetning til ærlige folk behøver ikke tyven å betale for de låsene han skal teste fordi han bare kan gå å forsyne seg av syklene som står parkert rundt omkring. Dersom han har behov for å trene seg på en bestemt type lås, kjører han rundt med varebil for å laste inn sykler som ikke er låst fast og som er utstyrt med denne låsen. Senere kan han stå hjemme i ro og mak for å finne den beste knekkemetoden. Det hender imidlertid at en sykkeltyv må gi opp tyveriforsøket.

Mange tyver spesialiserer seg og bruker en type verktøy for å knekke en type låser. F.eks boltekutter (bilde) er et populært tyveriverktøy, for med denne knekker du alle vaierlåser, de fleste slangelåser og flertallet av de bøylelåsene og kjettinglåsene som ikke er FG-godkjent. Med jekk kan tyven også åpne en del av de FG-godkjente bøylelåsene. Med en universaldirk (bilde) kan tyven åpne alle låser som betjenes med rørnøkkel. For å ta de beste låsene må tyven bruke vinkelsliper eller skjærebrenner. Men er sykkelen dyr nok, tyven desperat nok, eller sykkelen er parkert et sted der tyven kan arbeide i fred, klarer han også å stjele disse syklene.

Rangering av sykkellåser

Tilbake til sykkeltyveri.no.


Last modified: Mon May 02 14:33:30 MET DST 2005